Al 2012 va arribar el primer ramat format per unes 200 ovelles barrejades entre ripolleses i araneses i una quarantena de cabres de Rasquera. Poc a poc el nostre amor per la raça autòctona i mes adaptada a la nostre zona va fer que el ramat poc a poc es transformes en ovella ripollesa de cara negre i banyuda, no va ser fins el 2019 que vam arribar a tenir la major part del ramat d’uns 350 caps d’ovella autòctona ripollesa cara negre. al 2016 vam decidir canviar les cabres de carn de la raça Rasquera per cabres de llet de la raça Florida, una raça molt serrana i molt adaptada al maneig extensiu. D’aquesta manera vam comprar 25 cabretes de 2 mesos de la raça floria, fins al 2019 que ja teníem unes 80 cabres Florides en producció de llet i definitivament al 2020 el nostre propi obrador de formatges.
Pau
En Pau, un noi de bosc, criat al mig del Parc de Sant Llorenç del Munt i la Serra de l’Obac, amic dels animals des de ben petit.
Emma
L’Emma, nascuda a la gran capital de Barcelona, des de petita volia ser grangera, pero la vida em va encaminar cap al cami de la Sanitat, treballant durant 12 anys a l’Hospital de Terrassa i compaginat amb el ramat,sempre amant dels animals i dels formatges.
El nostre ramat
Sempre hem pensat que per poder ajudar els boscos del territori es necessiten animals del territori, bàsicament perquè estan mes adaptats i tenen mes rusticitat, per aquest motiu i també per el romanticisme que ens caracteritza vam escollir la raça ripollesa , sobretot de cara negre i banyuda. Es una ovella forta i valenta, que sap aprofitar els recursos del bosc . Les nostres ovelles pareixen soles sense ajuda la majoria de vegades, xais que prenen llet de la seves mares fins al final cuidant del seu benestar animal.
Vam escollir la raça Florida perquè tot i no ser una raça autòctona, era la millor raça per fer el mateix maneig, ja que es una cabra molt rústica i forta per pasturar .
Silvopastura
El Turo de les nou cabres tenim un sistema de ramaderia extensiva, on els animals pasturen lliures per els boscos i els camps de Terrassa nord i parc de Sant Llorenç del Munt i Serra de l’Obac, la silvopastura fomenta la ramadria extensiva en zones forestals d’alt risc d’incendi aprofitant l’alimentació dels animals per fer una gestio natural del paisatge i eliminar el sotabosc, disminuint així el risc d’incendi.
Turo de les nou cabres te un contracte amb l’ADF de Matadepera per realitzar aquesta silvopastura i també per fer la neteja de franges forestals que insideixen al municipi.
Avui en dia els boscos catalans es troben en expansió. A causa del progessiu abandó de la seva explotació. aixó s’ha traduit en l’aparició de inmenses masses boscoses contínues de les quals es te poca cura i generen una lata càrrega combustible.
Per aixo es important que els animals pasturin aquestes zones, ja que no només es un bé per els animals que estan en el seu habitat mes bó, i aixo millora l’estat sanitari dels animals , sino que es fan un be entre ells.
Envasos compostables
El Turo de les Nou Cabres apostem per els envasos compostables, ja que estan fets majoritariament de blat de moro, patata, soja o canya de sucre. Son les mes recomenables ja que son biodegradables, ecologiques i circulars ( relatiu a l’economia circular). El material es revaloritza perque al final del procès de descomposició serveix d’adob per l’agricultura.
Aprendre a reciclar correctament és un gran avanç, però descobrir la compostabilitat de productes i substituir els convencionals per aquests, contribuix en gran mesura a començar aquest ” tancar el cercle” que represetna el cicle de compostatge i que resol la contaminació tant terrestre com marí.
Economia circular
El projecte inicia i acaba el procediment dins del mateix projecte. inicia pasturan el ramat que menja de les terres que nosaltres mateixos hem fertilitzat amb el nostre propi ramat. El ramat ens dona carn i llet i aquesta ja va a l’escorxador , es tallada i envasada i ja la repartim directament al client final nosaltres mateixos. De la llet elaborem part de la noster llet que transformem en formatges .
d’aquesta manera no tenim intermediaris que encareixen el producte i guanyem amb confiança i afinitat amb el client final.
Residu zero
Donem gran importancia al fet de no generar residus nocius per el planeta, per aquest motiu la ramaderia extensiva en tan beneficiosa per la terra.
Respecte el residu del ramat, els fems els bolquem als nostres camps que despres seran sembrats i aquets menjats per els nostres animals al mateix camp, d’aquesta manera ambientalment el residu es zero, al igual que el xerigot restatnt de l’elaboració dels nostres formatges que es també bolcat al femer i portat als camps.